22 Eyl 2016

ÇOCUKLARA MAHREMİYET EĞİTİMİ VE CİNSEL İSTİSMAR


Merhaba kısa bir süre önce paylaştığım Hush! girls don't scream filminden sonra farkına vardım ki bizim toplumumuzda da çocuklara mahremiyet eğitimi vermiyoruz. Çocuğun kendi kendisine keşfetmesini bekler gibiyiz.Hatta bazı anne babaların çocuk bu konular hakkında soru sorduğunda cevap vermekten kaçındığını,duymazdan geldiğini biliyorum. Nedenlerinden biri çocukların henüz süper egoları gelişmediği için akıllarındaki her şeyi belli bir süzgeçten geçirmeden söylüyor ve soruyorlar. Yani bu konudaki sorular çocuğun aklına takılmış sorması basit şeylerdenken büyükler için bir tabu haline gelmiş şeylerden biri. Diğer bir nedeni ise vaktinden önce onların dünyasına zarar vermekten korkmaları.

Cinsel istismarları engelleme yöntemlerinin ilk adımı mahremiyet eğitimidir.Ve mahremiyet eğitiminin kesinlikle ailede verilmesi gerekir. Peki bunu nasıl yapacağız.Mahrem-mahremiyeti evimizde yaşayarak öğreteceğiz.

  • Uzmanlar mahremiyet eğitimine 0-7 yaş arasında başlamamızı öneriyorlar. 2 yaşında vücudun kısımlarının adlarını öğrenmeye başladıklarında kişiye özel alanlarını da tanıtmalı ve bu yaştan itibaren kendi yatağında veya odasında uyutmalı ,4 yaş sularında ise tam anlamıyla eğitim vermeye başlayabilirsiniz.
  • Öncellikle yaşı kaç olursa olsun bebek bile olsa bedeni ona aittir ve saygı duymalısınız.Kişiye özel alanlarına izin almak şartıyla sadece anne,baba ve doktorun dokunabiliceğini öğretmelisiniz. İzni dışında ona dokunan olursa size söylemesini tembihlemelisiniz. Böylece çocuk kendini korumayı öğrenecektir.
  • Bazı çocuklar altlarına kaçırdıkları zaman ebeveynler ve diğer aile üyeleri kızarak ve sert bir şekilde müdahale ediyor.Bu yanlış bir uygulama çocuktan yine izin alınmalı ve anlayışla değiştirilmeli.Böylece çocuk ileri de zorbalığa maruz kalma durumunda sessiz kalmayacaktır
  • Çocuklar yürümeye başladıkları andan itibaren çırılçıplak bırakılmamalı aynı şekilde sizi öyle görmemeli,kıyafetleri başkalarının önünde değiştirilmemeli aynı şekilde onun önünde de değiştirilmemeli. Mahremiyet duygusu geliştirilmelidir.
  • 4 yaşlarından itibaren banyo yaparken tam soyunmamalı,o bölgelere bakmamaya özen göstermeli ve özel alanlarının temizlemesini kendisine öğretilmeli her zaman sizin yapmanız doğru değil. 
  • Kişisel alanlara takma isimler takıp öyle öğretmeyin.
  • Yine kişisel alanlar sevgi objesi olmamalıdır.Absürd geldiğini biliyorum ancak böyle aileler mevcut. Dokunarak sevgi gösterdiklerini zannetseler de çocuğun iyi mi kötü mü algısını bozuyorlar.
  • Ayrıca giyimlerine de çok dikkat etmelisiniz.Çocuklar için çok dar ve açık elbiseler giydirilmemesi  öneriliyor. Onlara rahat edebilecekleri kıyafetler giydirin. 

Bunlar mahremiyet eğitimi için benzerleri uygulanabilecek örneklerdi.Bütün bunlar cinsel istismarı önlemede büyük önemi olan şeyler.Çocuk mahremiyeti bildiğinde iyi ve kötüyü daha iyi ayırt edebilir.Kendini daha iyi ifade bilir. Ancak ne yazık ki cinsel istismarı önleme de yeterli değiller.Cinsel istismarların önemli bir kısmının aile bireyleri tarafından  uygulandığını düşünürsek daha dikkatli olmalı ve başka önlemlerde alınmalı.Bu önlemlerden bazıları;


  • Hergün "bugün bana anlatmak istediğin bir şey var mı diye sorun?" Onu dikkatlice dinleyin sorular sorun.Ayrıca birisinin onlara "bunu kimseye söyleme" dediği bir şey olup olmadığını sık sık sorun.Söylediğinde kızmayacağınıza inandırın. 
  • Misafirlikte sizden ayrı oynuyorsa görmeyeceğiniz bir yerde veya kapı kapalı oynamasına izin vermeyin.En azndan sık sık kontrol etmenizi öneririm. Unutmayın cinsel istismar yanlızca büyükler tarafından uygulanmaz!
  • Çocuklarınızı mümkün mertebe yatılı misafir olarak bırakmayın.
  • Çocuğa hoşlanadığı durumlarda bağırmayı kaçmayı ve itiraz etmeyi öğretin.
  • Rahatsız olduğu bir durumda ve bir kişi olduğunda anlatılacak kişilerin anne ve baba olduğunu ona öğretin.
  • Tüm bunlara rağmen çocuklar size birisinin kötü dokunduğunu veya baktığını söylerse inanınve sana öyle gelmiştir gibi telkin edici cümleler kurmayın..Uzmanlar çocukların  çok nadir yalan söylediğini belirtiyorlar.
  • Bir uzmanla iletişime geçip davranışlarınızı ona göre belirlemenizi öneriyorum
  • O kişiyi belirleyin ve şikayet edin.(Bazı sitelerde önce ikaz edin etrafı veleveleye vermeyin gibi kişisel düşünceler gördüm.Buna itibar etmeyin. Bu utanılacak bir şey değil)
Bu konuda daha somut bir örnek olması açısından Aamir Khan'ın programında uyguladığı eğitimin videosunu paylaşıyorum. 


Cinsel istismar çocuğun cinsel haz almak için kullanması olarak tanımlanır.Diğer istismarlardan sıklığı ve karmaşıklılığı açısından farklılık gösterir.Toplumca kabul edilmesi zor olduğu belirlenmesi ve ortaya çıkarılması çoğu zaman zordur.Sık rastalanan ve uzun yıllarca süren bir durum olmakla beraber sıklıkla gizli kalır.Vakaların yalnızca %15i bildirildiği düşünülüyor.

Tüm bunlara rağmen yine de bu melekler zarar görüyor.Ve çoğu zaman korkudan konuşmuyorlar. Çoğu çocuğun hal ve hareketlerinin değişiklik gösterdiğini ve ailenin  böyle bir şeyi üstüne kondurmadığından şüphelenmediğini biliyorum.Genellikle ebeveynlerimizin çocuktur geçer deyip akışına bırakıyor. Yakın geçmişimizde bir okul müdürünün 22 yıl boyunca her öğrencisini ve bir dernekte çocukların bir öğretmen tarafından istismar ettiğini duymuşsunuzdur. İlk örnekte öğretmenlerden biri çocuklardaki garip hali farketmiş ancak 2.örnekte kimse fark edememişti. Eğer bu aileler yukarda da örnek verdiğim şekilde çocuklarını yatılı olarak bırakmasalar önlenebilir  yada hal ve hareketlerinde ki değişimleri fark etseler bu adam daha önce yakalanabilirdi.

Cinsel istismardan sonraki süreçte 
  • Çocuğa inanın!
  • Bu konuda konuşmak için yüreklendirin ve duygusal destek sağlayın.Arkasında olduğunuzu bilsin.
  • Duygularınızı kontrol edin.Öfkenizi ona yansıtmayın
  • Suçluluk hissetmemesii sağlayın.Asla "bunu sana yapmasına nasıl izin verirsin?" gibi cümleler kurmayın
  • Uzman yardımı alın. Çocuğa öz saygısını kazandırmak için çok önemli bir adım.




 bu hal ve hareketlerdeki değişimler nelerdir ?Bazen bunları okumakta zorlanabilirsiniz o zaman bir uzmandan yardım alın.
  • Cinsel bölgelerinde sağlık açısından sorun (kızartı,kaşıntı,ağrı vb.) oluştuysa
  • Dokunmaya tepki gösteriyorsa
  • Fiziksel nedeni olamayan karın ağrısı varsa
  • Huzursuzsa
  • Gece uykuları bozulduysa
  • Altını ıslatmaya başladıysa
  • Banyo yapma isteği yoğunlaştıysa
  • Yaşından büyük cinsel davranış veya sözler içerisindeyse
  • Cinsel oyunları abartılı oynuyorsa
  • Evden kaçmayı düşünüorsa
  • İntihar eğilimi varsa
  • Yemek düzeni değiştiyse
  • Saldırganlık gösterdiyse
  • Yanlızlaşmaya başladıysa
  • Genel olarak başarısında düşüş varsa
  • İnsanları düşman gibi görüyorsa

Ayrıca Yaşa göre değişiklik gösterebilecektir.Hangi yaş aralığı için hangi belirtiler olduğu şöyle sıralanabilir;
  • 0-3 yaş aralığında yeme ve uyku bozuklukları,yabancılardan korkma,üzerini değiştirirken sorun çıkarmaya başlama.korku duygusu 3-6 yaş aralığında bebeklik dönemine geri dönüş(parmak emme konuşma)içe kapanış,az konuşma,anneye bağlılık,yeme bozukluğu,cinsel oyun,çocuk mastürbasyonu ,utanma,öfke duyguları.6-12 yaş aralığında içe kapanma ve tek başınalık,evden okuldan kaçma,yeme ve uyku bozuklukları,öğrenme bozukluğu,obsesif(takıntılı) davranışlar(Sık sık yıkanmayı istemek gibi),kendinden küçüklere istismarda bulunması,durup dururken ağlama,hassaslaşma,huzursuzluk,karın ve baş ağrıları  gibi belirtilerle kendini gösterebilir.


*****
Sizler bu konuda neler düşünüyorsunuz eklemek veya düzeltmek istediğiniz bir kısım var mı ? beğendiniz mi? Lütfen bana yazın.Ayrıca bazı yanlışlarım olabilir lütfen kusura bakmayın ve beni uyarın.








Aslıhan T.
Aslıhan T.

Ben Bir Fani..

14 yorum:

  1. Çok anlamlı bir konuya değinmişsiniz. Tebrikler ederim. Çocuklara nasıl dokunurlar anlamıyorum. Bu nasıl bir sapıklık. Allah ıslah etsin. Böyle sapık fikirli insanların bu toplumda yeri yok. Cezaların caydırıcı olması gerekir diye düşünüyorum. Ki bu pisliklerin çoğuna ceza dahi verilmiyor. "Olay anında çığlık atmadı, gönüllü" bu ne demek arkadaş. Çocuk o çocuk...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkür ederim. Bende anlayamıyorum sapkınlık işte bu. Bundan utanan çözüm arayan pedofilileri Allah ıslah etsin. Ama icraata geçmiş olanların cezasını versin. Adalet sistemimizi bu anlamda kınıyorum. Cezaların caydırıcı olmasını istiyorum ben de. En azından bu davalarda rızası olup olmadığını aranmaması gerektiğini düşünüyorum. Dediğin gibi çocuk ve onun hayatını karartan kişi takım elbise giydi diye indirim almamalı

      Sil
  2. Allah çocukları bu sapıklardan korusun , çok faydalı olmuş . Malesef insanlar duyulmasın diye şikayet etmiyorlar :(

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Amin canım. Teşekkür ederim inşallah amaç biraz olsun farkındalık sağlamak

      Sil
  3. Çok faydalı bir yazı olmuş canım benim. Bahsettiğin filmi birkaç ay önce izlemiştim. Bence her ebeveyn izlemeli. Çok sarsıcı bir film. Blogumda yazacaktım hatta ama kararsız kaldım bilmiyorum. Gerçi sakıncalı bir sahne yok içinde. İyi ki anlatmışsın. Aamir Khan, sosyal sorumluluk adına filmlerinde de çok mesajlar veriyor, duyarlı bir oyuncu gerçekten. Bizde son zamanlarda çok arttı böyle vakalar ya. Millet sanki efsunlanmış gibi bir sapıklığın içinde. Genci, yetişkini, evlisi, bekarı. İnternet ve cezaların caydırıcı olmaması çok rol oynadı malesef. Uyuşturucu kullanımı da zirve yaptı. Korkutuyor ülkemin geleceği beni. İçim de doluymuş Aslıhan hatun :) İyi ki paylaşmışsın. Dilerim daha bilinçli oluruz milletçe, dilerim cezai yaptırımlar daha sert olur da cesaret edemezler böyle edepsizliklere. Sevgiler canım ❤

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sen hep konuş cancağızım :) altına imzamı atarım sevgiler :)

      Sil
    2. Senin filmi yazmanda bir başka olurdu ayrıca

      Sil
  4. Hic dusunmek istemedigim bir konu böyle bir olay duydugumda gunlerce kendime gelemiyorum kizima bazi seyleri anlatmaya çalışıyorum ama cok zor olmuyor yapamıyorum keşke hic olmasaydi boyle durumlar:(((

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Aynen kendime gelmek çok zor. Keşke olmasaydı ama önlem için gerekli şeyler. Olmuyor değil aslında bilinç altında mutlaka kalıyor. Bütün kızlar bir dönem anneleri gibi giyinir. Onlara anneler öğretmez ama annelerden görürler. Mahremiyette tıpkı böyledir ablacım. Video çok yararlı olacaktır. İnşallah bu tür sapkınlıklardan kurtulur dünya

      Sil
  5. O filmi izlediğimde günlerce uyuyamamıştım Amiir khan zaten aşkım olur:)) Anlamasamda izliyorum bütün programlarını zaten dili anlamasanda adamı anlıyorsun sahi ne muhteşem bir adam bu Amiir khan:)) Çok yararlı bilgiler paylaşmışsın çok teşekkürler yüreğine sağlık.

    YanıtlaSil
  6. Burada yazdıkların çok doğru Türkiye'de de çoğu çocuk bu istismarın mağduru olmasına rağmen hala egitmiyoruz insanları.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Aynen öyle. Özellikle aileden birilerinin çocuklara neler yaptığını. Hatta bazı öğrenen annelerin aile arasında sorun çıkmasın diye sustukları durumlar o kadar fazla ki. Bir yerde bizlerin birşeyler yapması gerekiyor. Yorumun için teşekkür ederim :)

      Sil