4 Mar 2016

Kitap Yorumu || Satranç- Stefan Zweig

Ross Daly - Hatif

Merhabalar.Bu yazıya nasıl zorlukla başladığımı bilemezsiniz.Zaten bu aralar hiç bir şey yapmaya mecalim yok.Geçenlerde annemin uzun iteklemeleri sonucunda göz doktoruna gittim.Üniversite hastanesinden nefret ediyorum.Hasta kalabalığı,yeni asistan doktorun egosu,egosu ile birlikte iki birde hocasına sormaya gidip gidip gelmesi sinirimi bozdu.Evet Van'da hocaları ile birlikte  bakmıyorlar. Velhasılıkelam 2 ve 1 olan göz numaram 2,5 ve 1,75'e yükselmiş.Miyopla birlikte astigmat da olunca nasıl gördüğümü varın siz düşünün.Göz arkasına bakmak için göz bebeği büyüten bir damla döktüler ve daha da kötü oldum. Allah'tan klavyeyi ezbere biliyorum.Üstüne babam ya telefondan,bilgisayar ya kitaptan diyerek sürekli bir laf sokuyor.Ne yapabilirim ki hayatımdan ikisini de uzaklaştırmam ki.Neyse kitabımıza geçelim.


Tabii kitaplar da tembelliğimden nasiplerini aldılar.Son derece ince ve akıcı olmasına rağmen satranç elimde süründü.Hastane'de bitirdim kendisini.Bu arada insanlar kitap okuyan insanları izlemeyi seviyorlar bunu daha iyi anladım.

Amerika'dan Arjantin'e giden bir gemi içerisinde bir dizi satranç maçının siyah ve beyaz tarafının öyküsünü anlatıyor.Taraflardan biri dünya satranç şampiyonu Czentovic diğeri ize Naziler tarafından esir alınan liseden beri satranç taşlarına elini vurmayan  avukat Dr. BCzentovic etrafı tarafından düşünmekten yoksun bir adam olarak tanımlanıyor.Kör oyunu bir türlü beceremiyor.Buna rağmen bir satranç dehası.Ve bu yolculuk boyunca asla bedava oynamıyor.  Anlatıcı kahramanımız arkadaşlarıyla birlikte  Czentovic ile toplu bir maç yapıyor.Sıradaki hamleyi düşünürken gizemli bir adam onlara yardım ediyor ve maç berabere bitiyor.Bu gizemli oyuncu Dr.B. Ve uzun yıllar boyunca sadece kör oyun oynamış bir esir.Anlatıcı onu ikna etmeye çalışırken hikayesini öğreniyoruz.Dr B. bana biraz beni anımsattı. Yalnızlığın cehenneminde kavrulmuş ilk bulduğu şeye tutunmuş bir "satranç" kitabına.. 

 Stefan Zweig  karakter analizleri anlatım şekli ile muhteşem bir iş çıkarmış. Ayrıca kendsinin biyografisini okuduğum ilginç bir  nokta gördüm ve sizinle paylaşmak istiyorum. Avrupa’nın içine düştüğü durumdan duyduğu üzüntü ve yaşamındaki düş kırıklıkları nedeniyle 22 Şubat 1942'de Rio de Janeiro'da, karısı Lotte ile birlikte intihar etmiş. Buna Hitler’in dünya düzenini kalıcı sanmasının verdiği karamsarlığın yanı sıra, kendi dünyasının asla bir daha varolmayacağı düşüncesi neden olmuş.

Burada bahsettiğim siteden emanet almıştım kitabı.Sizlerde ücretsiz olarak faydalanabilirsiniz.Şimdi hem bir tane alıp kütüphaneme katmayı hemde ilk olsa da son Zweig kitabım olmayacağını düşünüyorum.

Sevgilerle...
Aslıhan T.
Aslıhan T.

Ben Bir Fani..

13 yorum:

  1. Bu kitapla bi türlü bulunamadı ilk fırsatta okunacak.Ellerine sağlık.

    YanıtlaSil
  2. Bu kitapla bi türlü bulunamadı ilk fırsatta okunacak.Ellerine sağlık.

    YanıtlaSil
  3. Gecmis olsun demek istedim, belli bir yasa dek numaralar hep artiyor maalesef, tabi odaklanma problemleri bas agrisi yapiyor

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok teşekkür ederim :) öyle maalesef Allah kimseye vermesin

      Sil
  4. Zweig'dan benim de okuduğum ilk kitap buydu. Şimdi tüm külliyatını toplamaya çalışıyorum :) adını yazsa alıp okurum :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Şuan seni acayip kıskanıyorum hele son alışverişinden sonra :))

      Sil
  5. Satranç'ı geçen sene okudum ve en beğendiğim kitaplar listesine ekledim. çok beğenmiştim. Senin de dediğin gibi yazardan ilk kitabımdı ama son olmayacak. Hatta bu hafta sonu Bir Kadının Yaşamından 24 Saat'i okumayı planlıyorum.

    Göz konusunda seninle aynı durumdayım. Bende de astigmat var ve miyobumun derecesi 2 küsur. Lazerle çizdirmeyi düşünüyorum ama korkuyorum. Çizdirmezsem gözlüksüz bir şey göremiyorum. Gözlüğü sürekli takınca gözlerim ve başım ağrıyor. Öyle işte :-)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Gözlerimi çizdirmeyi bende düşündüm ama dediklerine göre yaş ilerledikçe yine oluyormuş birde göz doktorları hep gözlüklü iyi bir şey olsa onlarda yaptırırlar diye düşünüyorum

      Sil
  6. Öncelikle gözlerin için geçmiş olsun diyeyim. Büyük ihtimalle babanın söyledikleri doğru... Özellikle kitabı yemek yemek gibi ihtiyaç gören her insanın sanıyorum ki gözleri bozuluyor. Ben en son 4'de kaldım. Lens kullandığım için birkaç senedir rahatım.

    Fotoğrafta Kürk Mantolu Madonna'yı görünce gözlerimin derecesi mutluluktan düşmüştür belki? :)

    Satranç'ı bugün DR de görmüştüm ama içeriğine bakamamıştım. Şimdi senin sayende listeye ekliyorum.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Aynen öyle bende lens denemeyi düşünüyorum bakalım :) düşmüş olabilir benimde :D
      Bu yorumunu görmek beni çok mutlu etti :)

      Sil
  7. göz sorunu he;pimizde var. Hele şekeri olan için büyük tehlike arzediyor. Geçmiş olsn. Bu arada kitap dünyasından bahsetmeniz bizi de bilinçlendiriyor. Feyz alıyoruz. Teşekkür ederiz.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Haklısınız neredeyse hepimizde mevcut.Irsi olarak şeker olma oranım yüksek umarım olmaz. Bu arada ne kadar feyz alınacak seviyede olmasam da yorumunuz için teşekkür ederim :)

      Sil