15 Şub 2017

İZLEDİM | AH GÜZEL İSTANBUL(1966)




Merhabalar efendim. Nasılsınız? Tam hafta ortasında film mi paylaşılır? Dediğinizi duyar gibiyim. Bu film paylaşıyor efendim. Zira 51 yıldır çekilmiş ve şuan YouTube da bulunuyor. İstediğiniz zaman izleyebilirsiniz. Eski Türk filmleri çok seviyorum. Hele böyle ustaların filmleri olduğu zaman aşırı haz alıyorum. Filmde İstanbul, fotoğraf, müzik, şiir var. Yani özlem duyduğumuz, hayran olduğumuz herşey. Siyah beyaz oluşu ayrı bir güzellik katmış ayrıca. 

°°°°°°°
Haşmet bey (Sadri Alışık), kuşaklar boyu İstanbul'da yaşamış gün görmüş bir ailenin çocuğudur. Yıllar geçtikçe değişen çağa ve çevresine uyum sağlayamamış, çalışmayı da pek sevmediği için ailesinden kalan servetini peyderpey kaybetmiş, eskiden oturdukları yalının harap bahçesinde bir gecekonduya sığınmış, bildiği tek iş olan sokak fotoğrafçılığı yapmaktadır. Bir gün artist olmak için köyünden kaçan Ayşe (Ayla Algan) ile katılacağı yarışma için fotoğraf çektirirken tanışırlar. Bu yalnız ve saf kıza acıyan Haşmet onu gecekondusuna getirir ve sokakta kalmaktan kurtarır. Günler geçtikçe Haşmet bu saf ama iddialı kıza yakınlık duymaya başlar, ancak bu arada bir rastlantı sonucu Ayşe gerçekten ünlü bir şarkıcı oluverir ve Haşmet'ten kopar.

°°°°°°°
Filmde en sevdiğim karakter Haşmetti. Her şeyi ince düşünmesi ve nüktedan olmasını çok sevdim. Ayrıca arkadaşları ile ilişkilerinide sevdim. Sevgisi için prensiplerini bile aşan bir adam Haşmet nasıl sevilmesin? Ayşe ise insanın sinirini bozuyor. Saflığı ve geçmişi çok çabuk unutması insanı çileden çıkarıyor.

Usta yönetmen Atıf Yılmaz'ın yönettiği film 1967 yılında İtalya'daki yapılmakta olan "Uluslararası Mizah Şenliği"kapsamında düzenlenen "10. Komik ve Mizahi Filmler" yarışmasında, jüri özel armağanı olan Gümüş Ağaç Ödülü'nü kazandı. Daha çok eğlenceli güldürülerin katıldığı bu yarışmada ödül alan Ah Güzel İstanbul'un bir kara komedi olması dikkatleri çekmişti.

Filmin verdiği mesajların her devre uygun olduğunu düşünüyorum. Çekildiği dönemin anlayışına göre normal karşılanacak şeyler olduğunu söylemeliyim. Ben şahsen feminizme yakın olmama rağmen görmezden geldim. Sırf Sadri Alışığın harika oyunculuğu görmek için izleyebilirsiniz. Çok beğendim. İnşallah sizlerde beğenirsiniz. Daha önce izlemiş olanlarında yorumlarını bekliyorum. 

Aslıhan T.
Aslıhan T.

Ben Bir Fani..

17 yorum:

  1. Türk filmleri izlemeyi sevmem ama eski türk filmlerini severim. İşte izlemem için bir neden yok.. Alt yazı yok çünkü..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ben senin için yaparım altyazısını kerimem :) ama birazcık sürebilir tamam mı? Eğer başarabilirsem başka filmlerde yaparız olur mu?

      Sil
    2. Kendini yorma canım, yabancı film öner yeter :D

      Sil
    3. Taş attım ya kolum yorulacak. Hiç sorun değil :)) onuda öneririm canım

      Sil
  2. Ben bu filmi izlememiştim Aslıhan. Fotoğrafla beraber bizzat çekici geldi bana. :)) En kısa zamanda izleyip tekrar yorum yapacağım. Sevgiler canım...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Fotoğraf seçimin için ayrı yorumun için ayrı teşekkür ederim canım :) sevgiler

      Sil
  3. Bu filmi izlememiştim ve eski Türk filmlerini çok severim. Teşekkürler öneri için. :)

    YanıtlaSil
  4. Pek bi severim türk filmlerini niyeyse :) hahah.Napim hosuma gidio karakterler çok komik hareketleri ve konuşmaları oluyo.Nalannnn bunu bana yapamazsınnnn 😃 nayır nolamazzz 😃

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Aynen benimde hoşuma gidiyor ama bu filmde o repliklerden yok :))

      Sil
  5. Siyah defter beyaz kalem. En sevdiğim ikililerden biri. Çiçeğim bir ben sevemedim heralde şu eski Türk filmlerini yaa.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Benimde çok sevdiğim ikili :)) aaa niye ki kuzum :))

      Sil
  6. harikadır gerçekten. o defterden bende de var ama asla şöyle güzel bir cümle yazamadım :)

    YanıtlaSil
  7. Eski Türk filmlerini ben pek izleyemiyorum ya , hepsi değil de bazıları sende buna yazmışsın verdiği mesajlar dan dolayı pek sevemiyorum ama sevdiklerimde var tabi :D

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bazılarının verdiği mesaj çok özel oluyor :)) hangisini seviyorsun?

      Sil
  8. Merhaba sayfama bekliyorum

    http://gezgiccift.blogspot.com.tr/

    YanıtlaSil