29 Oca 2017

ANAYASA DEĞİŞİKLİĞİ İLE NELER DEĞİŞECEK?

Merhaba. Bugün normalde yazdığım yazılardan oldukça farklı bir konuda yazıyorum. Biliyorsunuz anayasa değişikliği meclisten geçti. Cumhurbaşkanı da bekletmeden referandum kararı alacağının sinyallerini verdi. Şubat ayı (güncelleme:Nisan ayında olacak) içerisinde referandum yapılması bekleniyor. Anayasa değişikliği halkın iradesine bırakıldı böylece. Bende yapılan değişikliklerin nedenini, nelerin değiştiğini tamamen tarafsızca karşılaştırmalı olarak yazmak istedim. Objektif bir oy süreci zaten bunu gerektirir. Ancak şuan için referandumda tüm paketimi yoksa tek tek maddeleri mi oylayacağız bilemiyorum. Öğrendiğim takdirde bir güncelleme yayımlayacağım. Ayrıca kendi oyumu açıklamayacağım. Tamamen tarafsız bir yazı olacak. 


Anayasa Nedir? ve Anayasa Değişikliği Nasıl Yapılır? 

En basit anlamıyla Anayasa, ülke üzerindeki egemenlik haklarının kullanım yetkisinin içeriğinde belirtildiği şekliyle devlete verildiğini belirleyen toplumsal sözleşmelerdir. Türkiye Cumhuriyeti'nin şuan ki anayasası 1980 darbesinin ardından oluşturulan 1982 anayasası olarak bilinen anayasadır. 7 bölümden oluşan oldukça detaylı bir anayasadır. İlk 3 maddesi devletin şeklini, Cumhuriyetin niteliklerini, Devletin bütünlüğünü, resmî dilini, bayrağını, millî marşını ve başkentini düzenler. 4 maddede ise ilk 3 madde değiştirilemez ve değiştirilmesi teklif dahi edilemez denir. 

Peki 4 madde değiştirebilir mi? Hayır değiştirilemez. Çünkü 4 madde temel hükmü koruma altına alan bir hükümdür. Ve temel hükmü koruyan hükümde korunur. 

Anayasa değişikliği nasıl yapılır? TBMM’de anayasa değişikliği önerisi, 330 milletvekilinin onayını alırsa, referanduma gider ve 367 milletvekiliyle de yeni bir anayasa yapılabilir.Anayasa değişikliğinin nasıl yapılacağı T.C. Anayasasında belirtilmiştir. Yani, kanunla düzenlenir ve T.B.M.M. üye tam sayısının en az 1/3’ünün imzası (184 Milletvekili) ile teklif edilir. Kabulü için ise nitelikli çoğunluk gerekmektedir.Cumhurbaşkanı Anayasa değişikliklerine ilişkin kanunları bir daha görüşülmek üzere TBMM ye gönderebilir. Meclis geri gönderilen kanunu üye tam sayısının 2/3 ile aynen kabul ederse Cumhurbaşkanı bunu halkoyuna sunabilir.Meclisçe üye tam sayısının 3/5 ile veya 2/3 az oyla kabul edilen anayasa değişiklikleri Cumhurbaşkanı tarafından Meclise iade edilmediği zaman halkoyuna sunulmak üzere Resmi Gazete  de yayımlanır.Doğrudan veya Cumhurbaşkanının iadesi üzerine Meclis üye tam sayısının 2/3 ile kabul edilen Anayasa değişikliğine ilişkin kanun veya maddeleri Cumhurbaşkanı tarafından halkoyuna sunulabilir. Bunlar Resmi Gazete de yayımlanır.Halkoyuna sunulan kanun değişikliklerin yürürlüğe girmesi için halk oylamasında kullanılan geçerli oyların yarısından çoğunun kabul olması gerekir.

Hangi Maddeler Değişecek? 

Yeni değişiklikle toplamda 21 madde değişecek. Yargı, yürütme ve yasama üzerine çok önemli değişiklikler getiriliyor. Yeni düzenleme ile birlikte kuvvetler ayrılığının sınırlarının  çok net olmayacağını söylemek mümkün. 

Neler Değişecek? 


• Nüfus artışı gerekçesi ile millet vekili sayısı 550'den 600'e çıkacak. (Vekil maaşları gün itibariyle 17000,emekli vekil maaşları 8500 liradır. Ayrıca iletişim ulaşım dahil tüm harcamaları meclis tarafından karşılanır. Bu sayıda bir artışın ekonomiye önemli bir etkisi olacak) 

• Seçilme yaşı 25'ten  18'e indirilecek. 

• Milletvekili olma şartları içinde yer alan askerliğini yapmış olmak şartı kaldırılmış yerine askerlikle ilişiği olmamak şartı gelecek. 

• Genel seçimler ile Cumhurbaşkanlığı seçimleri 5 yılda bir aynı günde yapılacak 

• Yedek vekillik sistemi getirilecek. Vekillikten boşalma olması halinde aynı siyasi partiden yedek aday vekil olabilecek. Daha önceki sistemde seçimlerden 30 ay sonra ara seçime gidilebilirdi. 

• TBMM görev ve yetkilerinin arasından bakanları ve bakanlar kurulunu denetleme yetkisi çıkarılacak. 

• TBMM bilgi edinme ve denetim yolları başlığının kaldırılmasının yanı sıra, soru ve gensoru kalkacak yerine yazılı soru getirilecek.  Ayrıca genel görüşme tanımından devlet faaliyetleri hükmü kaldırılacak. 

• Yürütme yetkisi cumhurbaşkanına ait olacak. 

• Başbakanlık makamı kaldırılacak 

• Bir kişi en fazla iki defa cumhurbaşkanı olabilir kuralı aynen kalacak ancak cumhurbaşkanlığının 2.döneminde meclis seçimlerinin yenilenmesi halinde 3.defa aday olabilecek. 

• Tek başına veya birlikte geçerli oy sayısının %25ini almış siyasi parti grupları ile 100000 seçmen cumhurbaşkanı adayı gösterebilecek. Daha evvel  geçerli oy sayısının %10unu almış olan meclis grupları ile 20 milletvekilinin yazılı teklifi gerekiyordu. 

• Cumhurbaşkanı partisinden istifa etmek zorunda olmayacak. 

• Cumhurbaşkanına bir suç işlediği iddiası ile belirli şartlar altında soruşturma açılabilecek. Ancak cezalandırma süreci görev sürecinin bitiminden sonra uygulanacak. Ayrıca düzenleme kapsamında kişisel ve görev suçları ayrımı ve vatana ihanetle ilgili hükümler kalkacak. Dolayısı ile tüm suçlar aynı usullere bağlanacak. Aynı usul engeline takılacak. 

• Cumhurbaşkanı yardımcılığı makamı oluşturulacak. Görev ve yetkileri ayrıca nitelikleri belli olmamakla beraber temelde milletvekili olma şartlarını taşımaları gerekli olacak. Ancak milletvekili olmak zorunda olmayacak. 

• Cumhurbaşkanı yardımcısı ve bakanlar Cumhurbaşkanı tarafından atanacaklar. 

• Geçici veya kalıcı herhangi bir durumda Cumhurbaşkanına vekalet etmek görevi Cumhurbaşkanı yardımcısına  ait olacak. Öncesinde bu görev meclis tarafından seçilip meclis üyesi olan meclis başkanına aitti. 

• "Hakim ve Savcılar Yüksek Kurulu"  adı değiştirilip "Hakim ve Savcılar Kurulu"  olacak. Üye sayısı ise 22den Adalet Bakanı ve müşaviri dahil 13 üyeye indirilecek. Bunların bakan ve müşavir dahil 7 üye cumhurbaşkanı tarafından atanacak

•  Kamu kurum ve kuruluşlarının; kuruluş, görev, yetki ve sorumlulukları cumhurbaşkanlığı kararnamesi ile düzenlenecek. Öncesinde ilgili kısım kanunla düzenlenir olarak geçiyordu. 

• Olağanüstü  hal ilanı Cumhurbaşkanı tarafından yapılacak. 

• Üst düzey kamu yöneticileri( vali, kaymakam, müsteşar)  atamalarına ilişkin usul ve esaslar cumhurbaşkanlığı kararnamesi ile düzenlenecek. 

• Yeni sistemin adı parlamenter hükümet sistemi olacak 

• Askeri mahkemeler disiplin soruşturması haricinde kaldırılacak. Ve görevli personel aynı düzey kamu kuruluşlarına aynı şartlarla geçecek. Yani askeri yargıtay üst görevlisi aynı maaşıyla yargıtay'a geçecek. 

Umarım yazım yararlı olur. İnsanlar merak ettikleri soruların cevaplasın istedim. Benden bir tavsiye  İyice araştırın, düşünün, vicdanınıza danışın ve kararınızı verin. Aslında her seçimde böyle yapılması gerekiyor. Çünkü hissi duygular ile verdiğimiz her karar geleceğimizi etkileyecek İnşallah her birimiz bizim ve ülkemiz için en hayırlı kararı veririz. 

Sağlıcakla kalın. İyi günler dilerim hepinize... 





Aslıhan T.
Aslıhan T.

Ben Bir Fani..

27 yorum:

  1. Bilgi için tesekkürler.

    YanıtlaSil
  2. İyice okudum valla.Ellerine sağlik 😃

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yorum için teşekkür kaleminize sağlık :)

      Sil
  3. Bazı noktalar benim de içime sinmiyor açıkçası. İyi düşünmek lazım. Bilgilendirme için teşekkürler

    YanıtlaSil
  4. Sonunda iyice anladım hepsini :) Cok tesekkur ederiz canim benim ♡♡♡

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yararlı olabildiysem ne mutlu :) yorumun için teşekkürler :))

      Sil
  5. Bol bilgili bir yazı olmuş. Ülkemiz için en hayırlısı neyse o olur inşallah :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. İnşallah :) yorumun için teşekkür ederim :)

      Sil
  6. İyi düşünmek gerek tabii. Vicdan önemli. Aslında her konuda vicdan önemli. Çıkardan önce gelmeli :) İyi düşünmüşsün Aslıhan. Emeğine sağlık.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Vicdan insanı gerçekten rahat bırakmıyor sonra :) yorumun için teşekkür ederim :)

      Sil
  7. İçim bunaldı sıkıldı okurken:( çok üzülüyorum, ne hallere geldik.. Eline sağlık Aslıhan

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Umudumuz hep yanımızda olsun :) yorumun için teşekkür ederim :))

      Sil
  8. ilginç bilgi evet. ya ilgimi çekmiyo yaa hiç bu konular. aman siyasetçilerden de hiç hoşlanmam :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bende ilgimi çekiyorken en kısa yoldan anlatmak istedim :) yorum için teşekkür ederim deep :))

      Sil
  9. CESARETİN İÇİN TEBRİK EDİYORUM SENİ KUZUCUUUM. Linç etmeye kalkan olursa ben onları linç ederim merak etme eheheheh. Yalnız ben çoğu maddeyi gene anlamadım ya. (okuyucu gülüyor)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Oy balım teşekkür ederim :) şimdilik birşey yok zira linç edilecek bir içerikde yok :) vicdanına sor bakalım ne diyor :D

      Sil
  10. bu 4. madde benim çok kafamı karıştırıyor ya, ilk üç madde değiştirilmesin diye yapılmış ama onu değiştiremezsin diye bir şey yok ama yinede değiştiremiyorsun , beynim yandı :D
    vekillerin herşeyi ödenmesi kadar saçma bir şey yok ya , maaşını ödeyin yeter yani , birde işini yapmayan vekile maaş kesintisi mi yapılacak meslekten mi atılacak bir şey yapılsa keşke aslında böyle bir madde de olmalıydı :(
    siyasetten hoşlanmıyorum , çünkü herhangi bir partiye kalben destek olunca hatalarını görmemeye başlıyorsun ,ya da diğer partiler iyi bir şey yapınca onu da görmüyorsun , bu da yaptığımız en büyük hata . Partici ve ideolojik düşünmemek gerek , inşallah sonuçlar da ülkeme en hayırlısı olur ^^

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Aslında çok basit cancağızım :) şöyle örnek vereyim babamız ailemizin bütün fertlerini korur değil mi ve babasız evde olmaz :) ayrıca babada evin ferdidir :) işte bu 4. madde verdiğim örnekteki baba :))) vekiller konusunda aynen katılıyorum hatta maaşlarının da biraz düşürülmesi gerektiğini düşünüyorum :) aynen öyle. Amin cancağızım

      Sil
  11. Blogumda bir akıma davetlisin tatlım ❤

    YanıtlaSil
  12. Henüz yapmadığını düşündüğüm için seni blogumda mimledim. :) Ay umarım yapmamışsındır :D

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok teşekkür ederim canım ama yaptım :))

      Sil
  13. Bilmediğim bi kaç madde vardı. teşekkürler

    YanıtlaSil
  14. Bir devletin anayasasından çok bir siyasi partinin iç tüzüğünü oylayacaz!

    YanıtlaSil