17 Haz 2015

MANKEN DEĞİL BLOGGER'LAR

Merhaba kızlar Esin Övet'in bugün ki yazısı oldukça dikkat çekici.Sizlerin de okumasını istedim.Yazı bloggerlar hakkında aslında moda blogları hakkında ama genel olarak bloggerları kapsayan çıkarımlar da yok değil.

...
HANİ Fuse Tea’nin reklamında kızını istemeye gelen damat adayına “E oğlumuz ne iş yapıyor?” diye soran baba “Ben gurmeyim efendim” cevabını alıp “Ooo çok iyi çok iyi” deyip beklenen soruyu soruyor ve “Gurme nedir?” diyor ya. İşte blogger mesleği de tam böyle. Kimse bilmiyor ne iş yaptıklarını, nasıl para kazandıklarını. Hatta “Ne iş yapıyorsun evladım?” diyenlere mesleklerini tam anlatamayan blogger’lar, “Buse Terim’in işi var ya, işte ondan yapıyoruz” yanıtını verdiklerini söylüyorlar. Blog’un bu topraklarda ünlü olmasının nedeni kesinlikle Buse Terim’dir. Yani blog nedir, ne değildir bilmeyenler için Buse Terim imdada yetişti ve açtığı blog’uyla çıktı ortaya. İşte o gün bugündür blogger’ların sayısı da hızla arttı. 
Benim gibi bu mesleğe yıllarca gönül vermiş birçok gazeteci blogger’lara pek bir burun kıvırıyoruz. Ama kimlere mi? Takipçi ve like satın alıp insanları kandıranlara. Kıvırmaya da devam edeceğiz. Çünkü sosyal medya ortamında sahne takipçi ve like çok fazla. Onu ayırt etmek gerekiyor. Onun dışında tabii ki blogger’ları es geçmek imkânsız. Çünkü çok kabul görüyorlar. Her türlü kaprislerine “Eyvallah” deniyor. Onlar da gayet güzel yiyorlar, içiyorlar, geziyorlar, dolaşıyorlar, bir de üstüne para kazanıyorlar.
FİYATLAR DEĞİŞİYOR
EN son Alaçatı seyahatlerimden birinde size yemek blogger’larından bahsetmiştim. Bu sefer de moda blogger’larını yakaladım. Ama maşallah bu kızların hepsi manken gibi. Yani eskiden olsa kesin çıkardığımız haftalık dergilere kapak yapardık.
Onlar kendi modelliklerini kendileri yapıyor. Moda dünyası 3-5 yıldır bu blogger’ları pek çok konuşur oldu. Özellikle Fashion Week döneminde sürekli masaya yatırırız. Çünkü maşallah kaprisleri bitmiyor. Düşünün ben gazeteci camiasında böyle kaprislere daha rastlamadım. Kaprisliler, ukalalar, Vogue’nin kraliçesi Anna Wintour’un bile yanında oturmalarından rahatsız olduğu ama artık onlardan kurtuluş yok.
Artık blogger’lar her yerdeler. Blog’larında ya da kendi Instagram hesaplarında bin 500 TL’den başlayıp 3 bin TL’ye kadar fotoğraf paylaşıyorlar. Takipçi sayısına ve bilinirliliğe göre 4 bin TL ya da 6 bin TL alan var. Marissa, Offne giysem, Nilertürknoktanet, stylboom, gardrobgurusu, modavesosyete, modatutkusu, endlessblue, duygusenyürek, aysstyle gibi uzayıp giden moda blogger’ları var.
Bankacılıktan blogger’lığa
DUYGU Şenyürek’le Alaçatı’da tanıştım. Bazı beach ve otellerle anlaşma yapmış. Birçok ünlü firmayla da çalışıyor. Duygu aslında daha önce bir memurmuş. Ziraat Bankası’nda memurluk yaparken blog olayını keşfediyor ve hızla moda dünyasına giriş yapıyor. Şimdi 80 binin üzerinde takipçisi var. Ve hızla da arttığını söylüyor. Evli ve 1 çocuğu var. Instagram’da kendi modelliğini kendi yapıyor. Bikini de tanıtıyor beach’de anlayacağınız. “Ben genellikle 1500-2 bin TL alıyorum. Bazen çok yeni başlayan birileriyse 750 TL de aldığım oluyor” diyor. Yani anlayacağınız Duygu işlerini çok ciddi oturtmuş ve iyi bir kazanç elde ettiğini belirtiyor.
Bikini tasarlıyor
ESRA Demir aslında bir tasarımcı. Ev kadınlarına bikini ördürüyor ve onları satıyormuş. Vakkorama’ya mail atıp tasarımlarını yollamış. Anlaşma yapmış, tüm mağazalarda kendi tasarımları satılıyor. Instagram’dan da satış yapıyor. Başka bir işle uğraşmayan Esra tüm kazancını sosyal medya üzerinden yaptığını söylüyor. Kendi modelliğini kendi yapıyor.
‘Ben çok kazanmıyorum’
AYSUN Karaalioğlu hesaplarında seksi olmamaya özen gösteriyor. Daha sevimli bir karakter sergilemek istediğini anlatıyor. Takipçileri ona öyle alışmış. Bazı isimlere göre daha az kazanıyormuş. Kendi özel fotoğrafçısı var. Onunla çalışıyor. Gün boyu birkaç kombinle ciddi moda çekimi yapar gibi çalıştı. “Çok kazanmıyorum. Başka bir işte daha çalışmam gerekiyor” diyor.
KAPRiSLERİ BİTMİYOR
PEKİ neden kapris yapıyorlar? Herkes blogger’ların kapris yaptığını konuşuyor. Ama onlarla çalışmaktan da vazgeçemiyorlar. En başta fikrimi söylemem gerekirse, sahte takipçi ve like alan çok blogger olduğu için onu çok iyi ayırt etmek gerekiyor. Boşuna kapris çekmeyin yani. Verdiğiniz para da çektiğiniz kapris de boşa gidiyor benden söylemesi...
Yaptıkları kaprislerden bazıları
- Bu köy yumurtası değilse sakın önüme getirmeyin.
- Ben sadece Business uçarım.
- Gün içinde 5 fotoğraftan başka paylaşım yapmam.
- Beni bilmem kimle sakın bir araya getirmeyin.
- Özel şoförlü araba isterim.
- Davette en ön masada olmalıyım. Defilede en ön sırada oturmalıyım. Yoksa gelmem, sizin için kötü yazarım.
- Bilmem kaç takipçim var, ne kadar ciddiye alınıyorum biliyor musun? Şimdi ben bu otelin berbat olduğunu yazarsam kimse gelmez ona göre.
...
Bazı bloggerlar bezdirmiş demekki :)
Not:Yazı Habertürk web sayfasından direkt alınmıştır.Hiçbir değiştirme veya düzeltmede bulunulmamıştır
Aslıhan T.
Aslıhan T.

Ben Bir Fani..

15 yorum:

  1. Ay neler var di mi canım? insanın ağzı açık kalıyor vallaa :)))

    YanıtlaSil
  2. kaprisleri gerçekten ilk defa duyuyorum :-((

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bende duymamıştım bu yüzden demek ki dedim.Bu yıl bloggerlar oldukça eleştirildi.

      Sil
  3. Kaprislerin yanı sıra OLDUM! bloggerlar varya hani 1000 takipçi üzeri olupta yorumlara tenezzül edip cevap vermeyenler, resmen tiksinçler, evet evet bu kadar net, tiksinçler!

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yorumlara cevap vermeyenler takipçileri sayesinde para kazanıp takipçilerini insan yerine koymayanlar aynen öyleler

      Sil
  4. Vay be böyle bloggerlarda var demek. Şaşırdım doğrusu.

    YanıtlaSil
  5. Blogumu para kazanmak için açmadım. Kazanmasam da hiç sorun değil ama bazı bloggerlere hediye paketleri geliyor, etkinliklerde birçok firma bu kişileri hediyelere boğuyor ya onları acayip kıskanıyorum. Bana da denemem için ürün göndersinler :-)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çoğumuz para için açmıyoruz.Ama hediyeler yada para kazanmak bu için tuzu biberi oluyor.Buradan sesimizi duyurmuş olalım :)

      Sil
  6. anam biz neciyiz ya burda.
    para mı alıyolarmış yea :))))
    yalnız buse terimle çıkmadı blogcular, sayılan modacıların hemen hemen hepsi daha evvel de blog yazıyolardı ancak buseyle blog keşfedildi, okuyucular için yazarlar için değil.
    yapsınlar bence kapris, yoksa binlerce takipçisi olmanın ne tadı çıkar :D

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Zaten kaprisleri olmasına rağmen vazgeçilmezler bu yüzden :)

      Sil
  7. Buse terimin reklamını yapmış resmen ams blog dünyasında buse terimden önce kimler vardı kimler 2008 yılından beri blog okuyorum takip ediyorum.kaprislerine gelince bazen öyleleri çıkacaktır Türkiyede yaşayınca bence böyle oluyor bir kristina bazan,chiara ferragini'yi hiç böyle okumuyoruz nedense.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Buse Terim en çok okunan bloggerlardan biri ama aynı zamanda onların camiasında tanınıyor.Örnek vermesi reklamını yapması olağan :) biz fenomenliğe çabuk kapılıyoruz sanırım ondan :)

      Sil
  8. Paylaşım için çok teşekkürler bu arada sizi takipteyim ben de beklerim.
    Bloğum http://guzelvekulturluyum.blogspot.com.tr/ Görüşmek dileğiyle:)

    YanıtlaSil